Zajímavosti

Kuriózní daně

Připadá vám, že státní erár je „ nenasytný“ a jeho správci zdaňují mnohdy nesmyslně vše, co mohou? Tak věřte, že se v dějinách lidstva vyskytovaly tak bizarní daně, že nad nimi zůstává dnes rozum stát.


Daň z klobouků

Klobouky dříve fungovaly jako symbol sociálního statusu. Čím bohatší muž, tím dražší klobouk vlastnil. Toho si všimla i tehdejší vláda a nošení klobouku zdanila. Navíc ti, kteří se pokusili zfalšovat daňové razítko, se vystavovali riziku v podobě trestu smrti.


Daň ze sexu

Tu zavedli před 12 lety v sousedním Německu a jedná se vlastně o daň z prostituce.


Daň z vousů4

Jistě jste si všimli současného trendu „vousáčů“. Stačilo by se navrátit do carského Ruska, a už by pánové museli odvádět poplatky za své vousy.

 

 

 

 


Daň z piercingu

I dnes najdeme poměrně zarážející druhy zdanění. Příkladem může být americký stát Arkanasas, kde je šesti procentní daň z piercingu. Tento poplatek byl zaveden v roce 2005 a zahrnuje i tetování.


Daň z oken

Další kontroverzní daň byla uvalena na okna. Poprvé byla zavedena v 17. století a její výše se odvíjela od počtu oken v domě, byla tedy daní progresivní. Základní daň byla stanovena na dva šilinky za týden. Pokud jste ovšem měli deset až dvacet oken, vyšlo to o dva šilinky více. Jakmile bylo jejich počet vyšší než 20, platba se navýšila o čtyři šilinky.


Daň z hlavy

Pamatujete si železnou lady Margaret Thatcher? I ona stojí za ne příliš populární daní z hlavy, jejíž zavedení údajně přispělo k jejímu politickému konci. Jednalo se o rovno daň, kdy za sebe každý zaplatil stejnou částku. Toto opatření ovšem vyvolalo řadu nepokojů, které byly souhrnně označeny jako ,,bitva u Traflgaru“.

Foto: dapperdude.co.uk

Napsat komentář